Despre
Cod apel:
POC/448/1/1/Mari infrastructure de CD
Componenta 1:
Proiecte de infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de CD/ universități PENTRU REGIUNI MAI PUȚIN DEZVOLTATE - LDR (fără București - Ilfov)
Axa prioritară:
Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor
Operațiunea:
Mari infrastructuri de CD
Titlu proiect:

Centru de cercetare în bio-eco-economie sustenabilă

Cod proiect:
128019
Valoarea totală: 35.757.942,15 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile acordată 30.489.739,21 lei
Perioada de implementare: Septembrie 2021 - Decembrie 2023
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea unui centru de cercetare în domeniul eco-bioeconomiei sustenabile care să permită realizarea de cercetări inter- și trans-disciplinare. Prin dotarea cu aparatură specifică de laborator, proiectul permite punerea pe harta României a unui nou centru de cercetare care se încadrează în strategia Uniunii Europene (UE) privind dezvoltarea unei economii durabile și sustenabile bazată pe gestionarea eficientă și ecologică a resurselor naturale. Centrul de cercetare nou creat va permite consolidarea cercetării și inovării în domeniul prioritar “Biotehnologii” prin propunerea de alternative economice privind realizarea de produse regenerabile, tehnologii “eco-friendly” și nu în ultimul rând studierea influențelor climatice asupra ecosistemelor. Trebuie precizat faptul că Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad face parte din consorțiul național de cercetare – RoRIC - pentru nanobiotehnologii emergente (cuprins în raportul CRIC-ROADMAP), iar acest consorțiu este o reţea națională de infrastructuri de cercetare complementare în scopul dezvoltării nanobiotehnologiilor emergente cu relevanță trans-sectorială.
Obiectivele specifice ale proiectului
Un prim obiectiv specific al acestui proiect este întărirea infrastructurii de cercetare de interes european: RoRIC, înscrisă Roadmap-ul aprobat de ESFRI. Prin îndeplinirea acestui obiectiv se dorește ca, ulterior implementării acestui proiect, să aibă loc o creștere a numărului de proiecte finanțate, obținute în competiții europene și naționale. Totodată, prin strategia instituției se va stimula competitivitatea și performanța în domeniul cercetării, iar prin direcționarea resurselor financiare către cercetare și ulterior prin diseminarea rezulatelor cercetării (brevete, articole publicate în reviste cu factor de impact mare) va crește vizibilitatea instituțională și implicit cea a infrastructurii RoRIC. Se are în vedere ca în cadrul consorțiului inclus în Roadmap să se obțină brevete pentru rezultatele cercetării științifice desfășurate, iar acestea să fie transferate/implementate prin transfer tehnologic.
Un alt obiectiv specific al acestui proiect este centrarea procesului de cercetare asupra nevoilor sectorului social și economic. Astfel, se dorește stabilirea de parteneriate de cercetare, dezvoltare și inovare împreună cu agenții economici și administrația locală pentru identificare unor teme relevante comune de cercetare dar și pentru valorificarea rezultatelor obținute de UAV. Pe baza competențelor cercetătorilor implicați în proiect și a infrastructurii din cadrul laboratoarelor nou create se va avea în vedere furnizarea de servicii de consultanță, proiectare și dezvoltare a noilor tehnologii și echipamente. În cadrul acestui obiectiv se are în vedere implicarea mediului socio-economic și a potențialilor parteneri industriali în activități CDI și atragerea finanțării din mediul economic pe baza unor proiecte de cercetare prefinanțate. Ca urmare a acestor colaborări diseminarea rezultatelor cercetării se va face către beneficiari interni și externi și către publicul larg (popularizarea științei).
Nu în ultimul rând, se are în vedere ca obiectiv specific sprijinirea creării de noi colective de cercetare și atragerea de tineri cercetători pe posturi de cercetare nou create. Prin dezvoltarea unor laboratoare de cercetare dotate cu infrastructură de ultimă generație și asigurarea unor condiții excelente de derulare a activităților de cercetare se dorește atragerea și includerea celor mai buni studenți în centrele și în colectivele de cercetare. Pentru realizarea acestui obiectiv se are în vedere dezvoltarea unor strategii care să aibă în vedere încurajarea creativității și promovarea tinerilor în programele de cercetare.